In 4 delen vertel ik hoe onze Joop Puntman ontdekkingstocht van volledige onwetendheid, geleid heeft tot een bezoek aan de pottenbakkerij Het Ambacht in Haalderen, waar Joop Puntman een groot deel van zijn leven gewerkt heeft.
Het Ambacht Haalderen bestaat na bijna 75 jaar nog steeds. Dat is m.i. heel bijzonder met name om twee redenen:
- De 1e reden is dat in 1947 in Bemmel het Ambachtscentrum opgericht wordt in het kader van creëren van werkgelegenheid. Er zouden verschillende afdelingen gaan komen. Geen enkele daarvan, met uitzondering van de pottenbakkerij, is van de grond gekomen. Dat is natuurlijk al heel bijzonder. Waarom lukte de pottenbakkerij wel en alle andere afdelingen niet.
- Een 2e reden lig in het feit dat ik Nederland geen enkele pottenbakkerij kan vinden die meer dan 60 jaar bestaat. Dus met een 74-jarig bestaan is het Ambacht Haalderen zeker uniek.
In ieder geval is het geweldig dat AMHA, zoals de naam Ambacht Haalderen afgekort wordt, er nog is. We kunnen daardoor in levende lijve de werkruimte van Joop Puntman gaan bekijken. Bart Janssen, de eigenaar van AMHA onthaalt ons enthousiast. Bij de ophanging van de reigers hebben we hem gebeld om tips te krijgen. Hij was duidelijk in z'n hum dat we nu in levende lijve Het Ambacht kwamen bekijken. We voelden ons zeer welkom.
Ik ben zo benieuwd naar wat voor mens Joop Puntman was dat mijn eerste vraag hierover ging. Ik heb nl. nauwelijks foto's gevonden van Joop Puntman op internet. Hierdoor vroeg ik me af of dit komt omdat hij zijn gloriejaren m.n. voor het algemeen gebruik van internet vierde, of dat het een verlegen man was. Bart vertelde dat Joop het beste werkte als hij geen mensen om zich heen had. Hierdoor had hij een eigen werkruimte.
Aan de wand in de huidige mallenruimte "blies" Puntman zijn ontwerpen op tot ware grootte. En in het huidige keukentje maakte hij zijn tekeningen.
Hiernaast is één van de vele tekeningen van Joop Puntman te zien.
Puntman heeft nog even geprobeerd om als zelfstandig kunstenaar aan de slag te gaan. Zijn kracht lag echter bij het ontwerpen en tekenen, waardoor het ondernemerschap dat een zelfstandig kunstenaar ook moet hebben, onvoldoende uit de verf kwam. Hij is daarom in dienst getreden bij AMHA. De acquisitie werd nu voor hem gedaan.
Na het bezoek aan het AMHA wachtte ons pas echt een verrassing. Bescheiden noemde Bart dat er achter de kerk op het kerkhof een aantal werkjes van Joop Puntman te vinden zou zijn. Een paar werkjes? EEN PAAR WERKJES? De helft van de overledenen heeft een grafmonument dat door Joop Puntman ontworpen is.
Bijzonder om te zien dat Joop Puntman zelf een heel bescheiden plaque op zijn steen heeft.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.