Geplaatst op

Psalm 8 en meer Joop Puntman

Mijn hart maakte een sprongetje! We kregen de kans om een wandreliëf van Joop Puntman in een school te gaan bekijken. De bestemming van deze school, de vroegere r.k. ulo te Elst is onzeker. Onbekend is wat er met het pand gaat gebeuren en daarmee is het ook onzeker of het wandreliëf nog een lang leven zal hebben.

Op weg naar Elst maakte we een ommetje langs het oude gemeentehuis in Andelst.

Het gemeentehuis dat in september 1965 geopend is, is in 2017 verkocht. Nu is het een zorginstelling. Gelukkig dat deze wijziging van bestemming geen wijziging in de gevelkunst betekende. Ik zie hier ambachten en sport en voor het eerst zie ik een weefster in een voorstelling van Joop Puntman. Helaas is dit werk niet zichtbaar gesigneerd, waardoor niet duidelijk is wanneer deze gemaakt is. Maar het zal zeker in 1965 of 1966 gemaakt zijn.

We vervolgden onze weg naar Elst. Aangekomen bij de r.k. Ulo werd onze blik getrokken naar het werk op de gevel.

Het verbaasde ons dat er onderdelen ontbreken. De vleugel van een vogel en de arm van de mensfiguur zijn verdwenen. Beter kijken leerde ons dat dit gevelkunstwerk niet zoals gewoonlijk bij scholen en overheidsgebouwen ingemetseld is. Het is op een zelfde wijze bevestigd als onze reigers. Dus gewoon aan een haak in de muur, waarbij de randen van het werk gevoegd zijn op de achtergrond om te voorkomen dat de wind eronder zou komen. Tja, dan kan je verwachten dat het voegsel na verloop van tijd uitdroogt of verkruimeld, er misschien een bal tegenaankomt of de wind eronder en de onderdelen vallen.

In de school hangen twee werken van Joop Puntman. “De lerende jeugd” is als eerste aangebracht.

Arnhemsche Courant 7 januari 1960

Het tweede werk in deze school “De spelende kinderen” is in april 1960 geplaatst.

Zelden zien we reliëfs die zo mooi van kleur zijn. Het is dan ook zelden dat we reliëfs zien die in een gebouw zijn aangebracht in plaats van een buitengevel. Hoe langer we kijken, hoe meer het werk tot leven komt. De kleuren lijken te gaan sprankelen en bewoog de vlinder diens vleugels?

Op hetzelfde terrein staat ook een gymzaal. In 1966 is het werk “de acrobaten” op de gevel bevestigd.

Tot slot reden we naar het “Over Betuwe College” in Elst.

De verbeelding van Psalm 8 is in 1966 aan de gevel geplaatst.

U doet hem heersen over de werken van Uw handen, U hebt alles onder zijn voeten gelegd: schapen en runderen, die allemaal, en ook de dieren van het veld, de vogels in de lucht en de vissen in de zee, al wat over de paden van de zeeën gaat.