Geplaatst op

Joop Puntman; De vondst van een muurplastiek (deel 1)

In 4 delen vertel ik hoe onze Joop Puntman ontdekkingstocht van volledige onwetendheid, geleid heeft tot een bezoek aan de pottenbakkerij Het Ambacht in Haalderen, waar Joop Puntman een groot deel van zijn leven gewerkt heeft. 

Sjoerd's oog werd getrokken naar het keramiek op de kraam.  De kleuren, de vorm, hij vond het mooi.  Na wat spullen opzij gelegd te hebben ziet hij het muurplastiek in volle glorie. Hij had geen idee of het hier om een massaproductie ging, een kleine oplage was of een eenmalig kunstwerk. Ook had hij geen idee wie het gemaakt zou hebben.

Terwijl hij het werk van alle kanten bekijkt en inspecteert op beschadigingen roept hij achteloos naar de koopman "Wat moet je hiervoor hebben?"  Het bedrag dat hij me noemde wekte de indruk dat het een 13-in-een-dozijn-kunstwerk zou zijn. Toch bleef Sjoerd vermoeden dat het meer is dan een standaard plastiekje.

Toen Sjoerd thuis kwam was ik helemaal verrukt. Ik vond het prachtig en maande Sjoerd dat ik het niet mocht verkopen.  Kort speurden mijn ogen de kamer rond waarna ik mijn blik stil hield op de plek waar het kon hangen.  Dat was nog wel even een operatie. De wandlamp die al 10 jaar op deze plek hing moest de kamer uit, het keramiek werd opgehangen en de gaten van de wandlamp die nu nog zichtbaar werden gedicht.

Vanaf dat moment hadden wij een plastiek aan de muur die we beiden prachtig vinden.