Geplaatst op

Joop Puntman; De vondst van een muurplastiek (deel 1)

In 4 delen vertel ik hoe onze Joop Puntman ontdekkingstocht van volledige onwetendheid, geleid heeft tot een bezoek aan de pottenbakkerij Het Ambacht in Haalderen, waar Joop Puntman een groot deel van zijn leven gewerkt heeft. 

Mijn oog werd getrokken naar het keramiek op de kraam.  De kleuren, de vorm, ik vond het mooi.  Na wat spullen opzij gelegd te hebben zie ik het muurplastiek in volle glorie. Geen idee of het hier om een massaproductie gaat, een kleine oplage is of een eenmalig kunstwerk. Ook geen idee wie het gemaakt zou hebben.

Terwijl ik het werk van alle kanten bekijk en inspecteer op beschadigingen roep ik achteloos naar de koopman "Wat moet je hiervoor hebben?"  Het bedrag dat hij me noemde wekte de indruk dat het een 13-in-een-dozijn-kunstwerk zou zijn. Toch bleef ik vermoeden dat het meer is dan een standaard plastiekje.

Thuisgekomen was m'n vrouw helemaal verrukt. Ze vond het prachtig en maande me dat ik het niet mocht verkopen.  Kort speurden haar ogen de kamer rond waarna ze haar blik stil hield op de plek waar het kon hangen.  Dat was nog wel even een operatie. De wandlamp die al 10 jaar op deze plek hing moest de kamer uit, het keramiek werd opgehangen en de gaten van de wandlamp die nu nog zichtbaar werden gedicht.

Vanaf dat moment hadden wij een plastiek aan de muur die we beiden prachtig vinden.