Geplaatst op

Corry van Ammerlaan-van Niekerk

Corry van Ammerlaan - van Niekerk signeert al haar werk met de 3 letters CAN.
Corry heeft als kunstenaar een grote reputatie in zowel Europa als Amerika. Ze is betrokken bij de mens in de maatschappij. Dit komt sterk tot uitdrukking in haar werken.
 
De werken van Corry zijn of gedetailleerd zoals de werken op de foto's of heel abstract. Als je meerdere stukken van haar hebt gezien, dan zal je haar stijl uit duizenden herkennen.
 
Ze maakt werken die in de huiskamer kunnen, maar ook standbeelden. Het meest bekende werk van haar is denk ik wel het standbeeld van van Johan Cruijf.
Geplaatst op

Deens Design

Zoals je ziet in de webshop zijn diverse artikelen van Deens Design.  Ik vind het prachtig.

Houden van dit design was voor mij en m'n vrouw een goede reden om dit jaar onze vakantie in Denemarken door te brengen. Inmiddels terug genieten we nog na. In elk dorp en stadje zijn er wel één of meer kringloopwinkels "genbruksbutikken" te vinden. Ook op de verschillende wegen staan bordjes met daarop de tekst "loppe" of "loppesmarked". Door de bordjes te volgen kom je de ene keer in de achtertuin van particulieren. Op één adres werd mijn vrouw zelfs gevraagd of ze niet even in de kledingkast van de dame des huizes wilde kijken voor leuke kleding. Dit ging haar echter te ver.

Interesse om te zien welke kringloop winkels we hebben bekeken? In de onderstaande kaart zijn die gemerkt met '22. De overige kringloopwinkels staan op het verlanglijstje voor een volgende vakantie. Klik op het volgende figuurtje op de kaart en je kun links op het scherm de verschillende categorieën aan - en uitzetten.

Verrassend vond ik het bezoek aan het Trapholtmuseum in Kolding. Hier was een tentoonstelling van het werk van Vernon Panton, één van de meest invloedrijke meubeldesigners van Denemarken. De tentoonstelling was niet alleen om naar te kijken, maar ook om op te zitten, te liggen enz.

In ieder geval zal dit niet ons laatste bezoek aan Denemarken zijn.

Geplaatst op

50% korting

Het mooie weer komt er weer aan. Wie wil dat nu niet, lekker buiten genieten van een goed boek. Of buiten je hobby uitoefenen en nieuwe dingen leren.

Daarom t/m 31 mei 2022, 50% korting op alle boeken en tijdschriften. Koop minimaal voor 25 euro en met de kortingscode 50%korting gaat er 50% van de prijs af. Deze korting geldt niet op  afgeprijsde artikelen.

t/m 31 mei mag je de kortingscode mag je niet zo vaak gebruiken als je wilt.

Geplaatst op

Kunst die raakt

Naar aanleiding van de artikelen over Joop Puntman, nam één van zijn zonen contact met ons op. Hij was enthousiast over de wijze waarop de artikelen hier op de website geschreven waren en wilde dit laten weten. Ik was heel verrast om contact te hebben met één van de kinderen van Joop Puntman. Dit omdat ik het beeld gevormd had dat Joop Puntman zo voor zijn kunst leefde dat hij geen plaats zou hebben voor een relatie en al helemaal niet voor kinderen.

Hahaha, zo zie je maar hoe je je kunt vergissen. En dat terwijl ik zelf altijd tegen iedereen “ANNA” roep. ANNA = Altijd Navragen Nooit Aannemen. Dus te fijner dat we nu rechtstreeks contact hebben met één van de kinderen waar een beeld geverifieerd kan worden 😊

Het digitale contact met een zoon van Joop Puntman heeft geleid tot een bezoek. Hij liet ons verschillende werken zien. We waren compleet overweldigd. Tot nu kenden we het werk van Joop m.n. van muurplastieken en grafstenen. Met veel plezier hebben we vele unieke werken aan gevels, het kerkhof in Haalderen en op muren en muurtjes inmiddels bewonderd. Elke dag bij ons thuis genieten we ook van een uniek werk. Daarnaast zijn de kleinere muurplastieken, de tekeningen op serviezen e.d. in serieproductie gemaakt.

Maar nu bij het bezoek maakten we kennis met olieverfschilderijen, pentekeningen, aquarellen, waskrijttekeningen enz. Wat een gave had deze man. Het was gewoon zo overweldigend dat ik dacht dat er bijna geen ruimte meer was in m’n hoofd om nog meer te zien, tot………….

……..tot een tekening in roze-rode kleur met blauwe cirkels getoond werd. De kleur trof me rechtstreeks in m’n emotie. Ik schoot vol en kon met moeite m’n tranen bedwingen. Later vroeg ik me af of het wel de kleur was dat me zo trof. Zonder dat ik goed naar de tekeningen in de drie cirkels gekeken heb, had ik juist die drie beelden haarscherp op m’n netvlies. Hoe actueel is de tekening die Joop Puntman naar aanleiding van de 2e Wereldoorlog maakte. Hoop dat de oorlog in Oekraïne snel ten einde gaat komen.

Geplaatst op

De oorspronkelijke eigenaresse van de reigers

In het krantenartikel, waarvan we een kopie hadden gekregen toen we de reigers kochten, stonden de namen van de oorspronkelijke kopers van de reigers benoemd. Omdat we het vermoeden hadden dat Joop Puntman bij de plaatsing van de reigers in 1978 geweest  was, hoopte we dat de kopers foto's gemaakt hebben van de plaatsing. 

Met de verwachting dat we de eigenaren niet zouden kunnen achterhalen, toetste ik de namen in. En plop, adres, telefoonnummer stond op m'n scherm. Het kon niet anders dan dan dat dit adres en telefoonnummer hoorde bij de oorspronkelijke eigenaars.  Toch voelde ik ook wel wat gene om te bellen. Eindelijk na weken, en de opmerking van Sjoerd dat deze mevrouw mogelijk op leeftijd kon zijn en misschien wel niet meer lang te leven zou hebben,  drukte ik het telefoonnummer in. 

"Met Joke", klonk een jeugdige stem vol energie. "Oh, wat ben ik blij dat je belt en dat ik weet dat de reigers goed terecht gekomen zijn!" jubelde ze bijna uit.  Ze wilde de reigers zo graag nog een keer zien, waardoor een koffieafspraak voor direct de volgende dag gemaakt werd. 

Een fitte oudere dame belde aan en bleef in de hal staan. "Wat geeft dit een ander perspectief? Ik heb de vogels alleen gezien terwijl ik 2 meter omhoog moest kijken. Nu zie ik het anders. Wat zijn ze groot?" Hierop volgde de verbazing over hoe de kwaliteit. Kunst dat 44 jaar in weer en wind aan de gevel heeft gehangen en geen enkele beschadiging heeft. Glazuur dat eruitziet alsof het recentelijk is aangebracht. 

Voor ons was het zowel geweldig als pijnlijk om deze mevrouw te spreken. Geweldig omdat ze net al wij zo kan genieten van dit prachtige stuk werk en pijnlijk omdat ze dacht dat het kunstwerk zo aangebracht was op de gevel dat deze er niet af kon zonder het of de muren te beschadigen. Dus deze poging is niet gedaan en met pijn heeft ze het achtergelaten. De schrik sloeg haar dus net zoals bij ons destijds om het hart toen ze langs het huis kwam en zag dat de vogels weg waren. Haar conclusie was toen dat de kunst vernield was. Hoe blij was ze met m'n telefoontje geweest en hoorde dat het veilig en wel bij liefhebbers aan de muur hing. 

Helaas voor ons kon Joke ons verder niet veel meer vertellen, dan dat we in het krantenartikel hebben kunnen lezen. Zij en haar man hadden de dag waarop de reigers opgehangen werden gewerkt. Er is geen foto gemaakt. 

Geplaatst op

Joop Puntman; De werkplaats (deel 4)

In 4 delen vertel ik hoe onze Joop Puntman ontdekkingstocht van volledige onwetendheid, geleid heeft tot een bezoek aan de pottenbakkerij Het Ambacht in Haalderen, waar Joop Puntman een groot deel van zijn leven gewerkt heeft. 

Het Ambacht Haalderen bestaat na bijna 75 jaar nog steeds. Dat is m.i. heel bijzonder met name om twee redenen:

  • De 1e reden is dat in 1947 in Bemmel het Ambachtscentrum opgericht wordt in het kader van creëren van werkgelegenheid. Er zouden verschillende afdelingen gaan komen. Geen enkele daarvan, met uitzondering van de pottenbakkerij, is van de grond gekomen. Dat is natuurlijk al heel bijzonder. Waarom lukte de pottenbakkerij wel en alle andere afdelingen niet.
  • Een 2e reden lig in het feit dat ik Nederland geen enkele pottenbakkerij kan vinden die meer dan 60 jaar bestaat. Dus met een 74-jarig bestaan is het Ambacht Haalderen zeker uniek.

In ieder geval is het geweldig dat AMHA, zoals de naam Ambacht Haalderen afgekort wordt, er nog is. We kunnen daardoor in levende lijve de werkruimte van Joop Puntman gaan bekijken. Bart Janssen, de eigenaar van AMHA onthaalt ons enthousiast. Bij de ophanging van de reigers hebben we hem gebeld om tips te krijgen. Hij was duidelijk in z'n hum dat we nu in levende lijve Het Ambacht kwamen bekijken. We voelden ons zeer welkom.

Ik ben zo benieuwd naar wat voor mens Joop Puntman was dat mijn eerste vraag hierover ging. Ik heb nl. nauwelijks foto's gevonden van Joop Puntman op internet. Hierdoor vroeg ik me af of dit komt omdat hij zijn gloriejaren m.n. voor het algemeen gebruik van internet vierde, of dat het een verlegen man was. Bart vertelde dat Joop het beste werkte als hij geen mensen om zich heen had. Hierdoor had hij een eigen werkruimte.

Aan de wand in de huidige mallenruimte "blies" Puntman zijn ontwerpen op tot ware grootte. En in het huidige keukentje maakte hij zijn tekeningen.

Hiernaast is één van de vele tekeningen van Joop Puntman te zien.

Puntman heeft nog even geprobeerd om als zelfstandig kunstenaar aan de slag te gaan. Zijn kracht lag echter bij het ontwerpen en tekenen, waardoor het ondernemerschap dat een zelfstandig kunstenaar ook moet hebben, onvoldoende uit de verf kwam.  Hij is daarom in dienst getreden bij AMHA. De acquisitie werd nu voor hem gedaan.

Na het bezoek aan het AMHA wachtte ons pas echt een verrassing. Bescheiden noemde Bart dat er achter de kerk op het kerkhof een aantal werkjes van Joop Puntman te vinden zou zijn. Een paar werkjes? EEN PAAR WERKJES? De helft van de overledenen heeft een grafmonument dat door Joop Puntman ontworpen is.

Bijzonder om te zien dat Joop Puntman zelf een heel bescheiden plaque op zijn steen heeft.

 

 

 

 

Geplaatst op

Joop Puntman; De Reigers (deel 3)

In 4 delen vertel ik hoe onze Joop Puntman ontdekkingstocht van volledige onwetendheid, geleid heeft tot een bezoek aan de pottenbakkerij Het Ambacht in Haalderen, waar Joop Puntman een groot deel van zijn leven gewerkt heeft. 

Tijdens onze wandelingen in de buurt bleven we vaak staan bij een huis aan de Beethovenlaan. De reigers op de gevel vonden we prachtig. Alleen vonden we dat deze mooier zouden staan op de gevel van ons huis. Gekscherend hadden we al eens gezegd dat we dat huis zouden kopen zodra het op de markt zou komen. Enkel en alleen vanwege de reigers. Nadat we erachter gekomen waren dat ons muurplastiek werk was van Joop Puntman, werd voor ons duidelijk dat de reigers waar we al jaren zo van genoten ook van de hand van Joop Puntman moest zijn. De reigers nog mooier nu we wisten wie de maker was.

En toen........ de schrik sloeg me om het hart. De reigers waren weg. Schilders waren de gevel aan het schilderen. Ik kreeg meteen het gevoel dat de reigers daar niet meer zouden komen te hangen. Alles ging er door mijn hoofd. Kenden de bewoners wel de waarde van het het gevelwerk? Hadden ze het goed van de muur gekregen of lag het nu verbrokkeld in de container? Wat als het niet meer compleet is? Zou ik het kunnen kopen?

De bewoners waren niet thuis. De schilders waren tijdens hun vakantie aan het werk. Een bouwcontainer stond voor het huis. Ik kon niet nalaten om deze na te zoeken op mogelijke aanwijzingen over dit geliefde kunstwerk. Diane  (mijn vrouw) stelde voor om een brief in de brievenbus van de bewoners te doen om onze belangstelling kenbaar te maken. Er gingen weken overheen. Geen reactie, ook nooit beweging in of om het huis. Bijna had ik de hoop opgegeven toen ik beweging in het huis zag. Direct Diane opgehaald en samen zijn we in gesprek gegaan met de bewoonster van het huis. Het praatje gaf ons hoop. Alles was goed en gaaf van de muur gekomen. Het lag op een veilige plek en ja ze wilden het wel verkopen.

Als snel werden we het eens over de prijs en de reigers werden in 18 stukken naar ons huis vervoerd.

Bij alle losse onderdelen kregen we ook een kopie van een krantenbericht van juni 1978. In dit artikel werd gesproken over ooievaars. Helemaal prima, wij weten echter dat het reigers zijn vanwege de kromming in hun hals.

Het was een behoorlijke klus om de stukken bij elkaar te puzzelen en op te hangen. Na vele uren klussen is dit het resultaat.

 

 

 

 

Geplaatst op

Joop Puntman; Feest der herkenning (deel 2)

In 4 delen vertel ik hoe onze Joop Puntman ontdekkingstocht van volledige onwetendheid, geleid heeft tot een bezoek aan de pottenbakkerij Het Ambacht in Haalderen, waar Joop Puntman een groot deel van zijn leven gewerkt heeft. 

Speurwerk op internet leverde na een poosje de naam van Joop Puntman op. Even doorzoeken en daar kwam een redelijk sumiere Wikipedia pagina tevoorschijn. Toch gaf deze pagina me belangrijke informatie. Door de galerij-foto's zag ik de overeenkomst met ons muurplastiek. Nog verrassender was dat ik, zonder het te weten, al  veel werken van Joop Puntman heb gezien. Vooral op gevels van scholen, openbare gebouwen e.d. is zijn werk te zien.

Voor de grap zijn Diane en ik nog een aantal van deze werken nagereden.

Helaas zijn ook enkele kunstwerken prooi geworden van sloophamers. Prachtig is om te lezen  wanneer een kunstwerk gered wordt of wanneer het herplaatsen van het  in nieuwbouw wel goed lukt. Drie mooie voorbeelden zijn:

 

 

Geplaatst op

Joop Puntman; De vondst van een muurplastiek (deel 1)

In 4 delen vertel ik hoe onze Joop Puntman ontdekkingstocht van volledige onwetendheid, geleid heeft tot een bezoek aan de pottenbakkerij Het Ambacht in Haalderen, waar Joop Puntman een groot deel van zijn leven gewerkt heeft. 

Mijn oog werd getrokken naar het keramiek op de kraam.  De kleuren, de vorm, ik vond het mooi.  Na wat spullen opzij gelegd te hebben zie ik het muurplastiek in volle glorie. Geen idee of het hier om een massaproductie gaat, een kleine oplage is of een eenmalig kunstwerk. Ook geen idee wie het gemaakt zou hebben.

Terwijl ik het werk van alle kanten bekijk en inspecteer op beschadigingen roep ik achteloos naar de koopman "Wat moet je hiervoor hebben?"  Het bedrag dat hij me noemde wekte de indruk dat het een 13-in-een-dozijn-kunstwerk zou zijn. Toch bleef ik vermoeden dat het meer is dan een standaard plastiekje.

Thuisgekomen was m'n vrouw helemaal verrukt. Ze vond het prachtig en maande me dat ik het niet mocht verkopen.  Kort speurden haar ogen de kamer rond waarna ze haar blik stil hield op de plek waar het kon hangen.  Dat was nog wel even een operatie. De wandlamp die al 10 jaar op deze plek hing moest de kamer uit, het keramiek werd opgehangen en de gaten van de wandlamp die nu nog zichtbaar werden gedicht.

Vanaf dat moment hadden wij een plastiek aan de muur die we beiden prachtig vinden.

Geplaatst op

De lekker lange avonden komen er weer aan!

Omdat de lekker lange avonden er weer aan komen, geeft Old & Smiley in de maand september 40% korting op alle artikelen in de categorie Hobby. Dit geldt natuurlijk niet voor de producten die ook in de categorie "Wat is het jou waard" vallen. Daarvan kan je al zelf je prijs bepalen. Ook de tijdschriften blijven buiten de actie.

Deze actie is de hele maand september 2021 geldig.

Vul bij het afrekenen de kortingscode Lekkerlangeavonden2021 in en de korting wordt automatisch berekend over de bovengenoemde producten.

Geplaatst op

Wat is het jou waard?

Old & Smiley heeft de categorie “Wat is het jou waard?” toegevoegd aan de winkel.

Wat is het jou waard?

Bij alle “Wat is het jou waard?”-producten betaal je het bedrag dat het product volgens jou ook werkelijk waard is. Een bedrag van 0 euro is natuurlijk niet toegestaan, want als het voorwerp je niets waard is, wil het immers ook niet bezitten.

Vul het bedrag in waarvoor je het zou meenemen als dit te koop zou liggen in een kringloop of op een markt.


With all “Wat is het jou waard?”- products, you pay the amount that you think the product is actually worth. An amount of 0 euros is not allowed, because if you think the product isn’t worth a pennie, you don’t want to posses it.

Enter the amount for which you would take it with you if it were for sale at a thrift store or at a market.

Kijk snel of er iets voor jou bij is! 

Geplaatst op

Verzendzones

Wereldwijd wordt er bij Old & Smiley besteld. Het lijkt daarom handig om aan te geven tot welke verzendzone jouw land behoort.

Old & Smiley orders are placed worldwide. It therefore seems useful to indicate to which shipping zone your country belongs.

EUR 1 EUR 2 Overige landen
België
Denemarken (excl. Faeröer Eilanden en Groenland)
Duitsland
Frankrijk (incl. Corsica en Monaco)
Italië (excl. San Marino en Vaticaanstad)
Luxemburg
Oostenrijk
Spanje (incl. Balearen, excl. Canarische Eilanden)
Verenigd Koninkrijk (incl. Kanaaleilanden en Gibraltar
Zweden
Albanië
Andorra
Belarus
Bosnië en Herzegovina
Bulgarije
Canarische Eilanden
Cyprus
Estland
Faeröer Eilanden
Finland
Griekenland
Groenland
Hongarije
Ierland
Ijsland
Kosovo
Kroatië
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Macedonië
Malta
Moldavië
Montenegro
Noorwegen
Oekraine
Polen
Roemenië
Portugal (incl. Azoren en Madeira)
San Marino
Servië
Slovakije
Slovenië
Turkije
Vaticaanstad
Zwitzerland
De rest van de wereld

 

Geplaatst op

Vele betaalmogelijkheden bij Old & Smiley

Vanwege de vele buitenlandse klanten hebben we vandaag onze betaalmogelijkheden fors uitgebreid. Vanaf nu is het mogelijk om je bestelling via de website te betalen met:

  • ENG Due to the many foreign customers, we have today significantly expanded our payment options. From now on it is possible to pay for your order via the website with:
  • GER Aufgrund der vielen ausländischen Kunden haben wir heute unsere Zahlungsmöglichkeiten deutlich erweitert. Ab sofort ist es möglich, Ihre Bestellung über die Website zu bezahlen mit:
  • FR En raison des nombreux clients étrangers, nous avons aujourd'hui considérablement élargi nos options de paiement. Il est désormais possible de régler votre commande via le site internet avec :
  • PLS Ze względu na wielu zagranicznych klientów, dzisiaj znacznie rozszerzyliśmy nasze możliwości płatności. Od teraz możliwe jest opłacenie zamówienia przez stronę internetową za pomocą:
  • TUR Birçok yabancı müşteri nedeniyle bugün ödeme seçeneklerimizi önemli ölçüde genişlettik. Şu andan itibaren siparişiniz için web sitesi üzerinden aşağıdakilerle ödeme yapmak mümkündür:
  • JAP 多くの外国の顧客のために、私たちは今日、支払いオプションを大幅に拡大しました。今後は、次のWebサイトから注文の支払いを行うことができます。

 

Geplaatst op

Problemen met de mail zijn opgelost

Beste klant,

Mogelijk heb je geen mail van mij ontvangen terwijl je die wel verwachtte, is de bevestiging van je bestelling uitgebleven, of is een verzoek tot wachtwoordherstel niet beantwoord!

Dit ligt niet aan jou! Dit ligt ook niet aan Old & Smiley.

Van de profider ontving ik dit bericht:

Door een plotselinge extreme toename aan aanvallen op onze mailservers, moest er een directe oplossing komen. We hadden onze firewall daarom aangescherpt, om dit tegen te gaan. Nu blijkt echter dat door deze aanscherping ook een aantal legitieme IP adressen geblokkeerd zijn.

We hebben de filtering inmiddels gecorrigeerd, maar het is niet te achterhalen welke blokkades onterecht waren. Er loopt daarom momenteel een proces dat alle blokkades ongedaan maakt. Je kunt hierdoor problemen hebben ondervonden, maar als het goed is zou dit inmiddels verholpen moeten zijn.

Het lijkt erop dat alles nu weer goed werkt. Mijn excuses voor het evt. ongemak.

Geplaatst op

WINACTIE – KADOBON 25 EURO

Wie als eerste weet wat dit voorwerp is en dit kan bewijzen wint een kadobon van 25 euro. 

Hoe bewijs je dat het klopt wat jij zegt dat het is? Dat kan door b.v. een kopie te maken van een boek/tijdschrift waar het voorwerp met naam staat en aan te geven uit welk boek /tijdschrift  dit uit komt. Of door b.v. een link naar een filmpje waar het voorwerp gedemonstreerd wordt enz. 

De kadobon die je wint is 1 jaar geldig en kan ingewisseld worden bij Old & Smiley.

De Winactie stopt uiterlijk op 31 mei of op het moment dat bekend is wat dit voorwerp is. 

Geef je reactie via mail of pb (facebook) of via het contactformulier.

Geplaatst op

Kortjakje!

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat het liedje kortjakje ging over een ziekelijke doch rijke en zeer vrome vrouw!

Nou ik kan je vertellen dat dit beeld vandaag helemaal aan duigen ligt. De Nederlandse Liederenbank heeft, naar het lijkt, het eerste volksliedje dat gaat over kortjakje. Dit lied dateert uit het jaar 1700.

Altijd is Kortjakje ziek, Midden in de week en Zondags niet, Dan gaet zy haer hert versterken staat er in de tekst van dit lied.

Dat zij altijd ziek was, kwam door de drank en haar werk bij de openbaren toiletten (in die tijd de secreten genoemd), waardoor zij zich vaak ziek voelde en niet wilde werken. Nergens in het lied wordt duidelijk dat ze rijk was en een boek vol zilverwerk kon bezitten. Nee sterker,  ze had een kort jakje, dat aangaf dat ze armoedige slecht geklede vrouw was. Overigens werd de aanduiding kortjakje in die tijd ook wel gebruikt voor gespuis of schorriemorrie.

Of ze vroom was? Ik weet het niet. Haer hert versterken zou op kerkbezoek kunnen duiden, maar ook op het nemen van een hartversterkertje -> dus jenever.

In de loop der jaren is het liedje van tekst veranderd. De tekst die ging over haar drankmisbruik is verdwenen, haer hert versterken is kerkbezoek geworden met een boek met zilverwerk (bijbel met zilverbeslag). Het wordt in het liedje niet duidelijk of het ziekzijn van kortjakje geveinsd wordt of dat ze werkelijk ziek is en op zondag al haar kracht bijeen raapt om naar de kerk te kunnen.

Maar kortjakje of niet........ Old & Smiley heeft een aantal vrome boeken met zilverwerk en ook met goudwerk.

 

 

Geplaatst op

Originele kunst van diverse kunstenaars

Old & Smiley heeft sinds vandaag originele mini-kunst van diverse bekende en minder bekende kunstenaar voor mini-prijzen.  Daar waar de betreffende kunstenaar een website heeft is in de beschrijven een link naar de website geplaatst.

Klik hier om meer te weten te komen over de kunstwerken en prijzen.

Geplaatst op

Centimeterproef

Doordat Old & Smiley 2e hands garens aanbiedt ontbreekt vaak de wikkel van het garen, waardoor het vaak niet duidelijk is wat de garendikte is. Om toch een beetje een indicatie te krijgen van de garendikte wordt met elk garen de centimeter-proef gedaan.

Hoe werkt de centimeter-proef? 

Op een garenwikkel wordt 1 cm afgetekend. Op deze garenwikkel wordt het garen gewikkeld. De draden komen heel dicht tegen elkaar aan te liggen. Komt het garen bij het 1e streepje van de centimeter, dan start het tellen van het aantal wikkelingen tot het 2e streepje dat de cm aangeeft. Hoe meer draden per cm, hoe dunner het garen is.

LET OP!  De cm-proef geeft nooit een exacte uitkomst. De luchtvochtigheid, de kracht van de windingen enz. kan de uitkomst beïnvloeden. Het geeft dus enkel een indicatie.

Hieronder een aantal bevindingen (nogmaals, de uitkomsten kunnen iets afwijken als iemand anders de cm-proef doet of wanneer het garen droger of vochtiger is)

Aantal draden/cm Garendikte Naalddikte
8 dr/cm 4
10 dr/cm 3
12 dr/cm 2
14 dr/cm NEL 22/2 of Ne 8/2
16 dr/cm 1,5
18 dr/cm 1
20 dr/cm Ne 16/2
26 dr/cm Ne 34/2